بلاگ
موزاییک پرسی | مزایا و معایب موزائیک پرسی | کاربردهای موزاییک پرسی
موزاییک پرسی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی محسوب میشود که در طرحها و رنگهای مختلف در بازار موجود است. موزاییکها بیشتر در کشورهای آلمان و ایتالیا مورد استفاده قرار میگیرند و از سالها پیش در ایران هم تولید و استفاده شده است. در این مقاله به معرفی موزاییک پرسی میپردازیم و طرحها، مزایا، معایب و کاربردهای آن را شرح میدهیم.
موزاییک پرسی چیست؟
سیمان، ماسه، سنگدانه، پودر سنگ، رنگهای معدنی و آب از طریق فشار پرسی فشرده و متراکم میشوند و کفپوشی محکم و مقاوم به نام موزائیک پرسی به وجود میآورند. ضخامت موزاییکهای پرسی 2.5 میباشد که در ابعاد 30*30 و 40*40 در طرحهای مختلفی تولید میشود. این موزاییکها با فشار 160 bar فشرده میشوند.
لایه های تشکیل دهنده
- لایه رویه: لایه رویه از سیمان، سنگدانههای رنگی، پودر سنگ، رنگهای معدنی و آب ساخته میشود و طرح، رنگ و نقش موزاییک را به وجود میآورد.
- لایه زیرین: لایه زیرین ضخامت بیشتری دارد زیرا باید فشار وارد بر سطح را تحمل کند. این لایه از سیمان، ماسه و آب تشکیل میشود که همان بتن پایه است. سطح زیرین موزائیک پرسی برجسته و خشن ساخته میشود تا موزاییک بتواند به خوبی به ملات بچسبد و اینکه در طول زمان موزاییکها سست نشوند.
مطلب پیشنهادی: روش های تولید موزاییک
نحوه تولید موزاییک پرسی
موزائیک ها به طور کلی به دو روش ویبرهای و پرسی تولید میشوند. پیداست که موزاییکهای پرسی به روش پرسی ساخته میشود، به این صورت که مواد تشکیل دهنده موزاییک درون قالبهای مد نظر ریخته میشود و توسط دستگاه پرس، فشار زیادی به مواد اولیه موزاییک اعمال میکنند که سبب تراکم و فشرده شدن آن میشود. ناگفته نماند، میزان فشار اعمال شده به ابعاد و نوع سنگدانهها بستگی دارد.
موزائیک پس از خشک شدن توسط دستگاه ساب زده میشود به این منظور که رنگها درخشان جلوه کند و زیبایی سنگهای آن به خوبی نمایان شود. اگر دانهها ریز باشد و موزاییک بیشتر از سیمان تشکیل شده باشد، نیاز به سابزنی ندارد، ولی اگر سنگ دانهها درشت باشند، ساب زدن پس از خشک شدن موزاییک انجام میشود.
طرحهای موزاییک پرسی
موزائیک پرسی که نوعی بتن است، در طرحهای مختلفی ساخته میشوند، در زیر به هریک از آنها میپردازیم:
- موزائیک پرسی سابخورده: استحکام و مقاومت بالای این موزاییک نسبت به تغییر زیاد دما، آن را برای کفسازی در زیرپارکت و پشت بام مناسب ساخته است.
- موزائیک پرسی طرح موج: موزاییک طرح موج حدود 600 تا 1000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع مقاومت فشاری دارد و مقاومت دمایی آن نسبت به سرما و گرما 500 سیکل است. این موزاییک در دو لایه پرس شده و در دو رنگ طوسی و قرمز تولید میشود.
- موزائیک پرسی طرح پلنگی: این موزاییک سبک و ارزان که به طرح سنگپشتی معروف است، در مکانهای کمتردد مورد استفاده قرار میگیرد و جنس آن از سنگ معدنی و سیمان خاکستری میباشد.
- موزائیک پرسی طرح آجری: این موزاییک آجرنما در دو رنگ قرمز و طوسی به صورت پرس دو لایه ساخته می شود و دوام و استحکام بالاتری دارد.
- موزائیک پرسی طرح قلوهای: این موزاییک که در رنگهای گوناگونی ساخته میشود، مقاومت فشاری 600 تا 1000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع دارد و در برابر یخزدگی تا 50 درجه سانتیگراد زیر صفر مقاومت میکند.
- موزاییک گرانیتی پرسی: این موزاییک برای مسیرهای پرتردد گزینه مناسبی است، در 10 مرحله سابیده میشود و دارای سطحی همگن و صیقلی است و از نفوذ آب جلوگیری میکند. اندازه و رنگبندی سنگدانههای به کار رفته در موزاییک گرانیتی تنوع زیادی به وجود آورده است.
مطلب پیشنهادی: همه چیز در مورد موزاییک پلیمری
مزایای موزائیک پرسی
استحکام و مقاومت بالا
همان طور که گفته شد سیمان از مواد تشکیلدهنده موزاییک پرسی است که مادهای بسیار محکم و مقاوم است، بنابراین این موزاییک به دلیل وجود سیمان دارای استحکام و مقاومت بالایی است و در برابر یخزدگی و فرسایش طبیعی مقاومت خوبی دارد.
قیمت مناسب
مواد تشکیل دهنده موزاییک پرسی در طبیعت موجود و در دسترس است، بنابراین هزینه کمتری نسبت به سایر کفپوشها دارد.
وزن کم
این موزاییکها سبک هستند و این ویژگی باعث شده تا از آن در کاربردهای مختلفی استفاده شود. به دلیل وجود منافذ بسیار زیاد در آن جذب آب بسیار بالایی دارد و مناسب محیطهای پرتردد است.
مطلب پیشنهادی: موزاییک واش بتن یا شسته چیست؟
معایب موزائیک پرسی
در محیطهای سرد و خشک کارایی ندارد
هر چه تراکم موزاییک بیشتر باشد، در شرایط سرد و یخبندان مقاومتر است. اما موزاییکهای پرسی به نسبت سایر موزاییکها تراکم کمتری دارند، بنابراین در محیطهای سرد و خشک کارایی زیادی ندارد.
تنوع رنگ در موزاییکهای پرسی زیاد نیست
رنگدانههای شیمیایی بسیار ریز هستند و تنها با وجود فوق روانکنندهها می توان از آنها استفاده کرد. به دلیل اینکه موزاییکهای پرسی از فوق روانکنندهها زیاد استفاده نمیکنند، رنگدانهها را در خود نمیپذیرد، بنابراین موزاییکهای پرسی تنوع رنگی زیادی ندارند. این موزاییکها در رنگهای قرمز و زرد تولید میشود و برای ایجاد این رنگها از رنگهای معدنی و گل ماش استفاده میشود.
مقاومت سایشی کمی دارند
لایه رویه به نسبت لایه زیرین مقاومت کمتری دارد. ساب خوردن که به خاطر زیبا جلوه دادن موزاییک انجام میشود، مقاومت سایشی لایه رویه را کم میکند و همین طور وجود رنگهای معدنی در این لایه، قدرت لایه رویه موزاییک را در برابر سایش ناتوان میسازد. فرسایش سطح موزاییکهای پرسی زیبایی آن را از بین میبرد و لایه زیرین موزاییک را که از زیبایی چندانی برخوردار نیست، در معرض دید قرار میدهد.
همان طور که حدس زدید، وجود رنگدانههای شیمیایی بر مقاومت سایشی موزاییک تأثیر مثبتی میگذارد، حتی در برخی رنگها این مقاومت افزایش مییابد. اما موزاییکهای پرسی به دلیل استفاده نکردن از فوق روان کنندهها، رنگدانههای شیمیایی را در خود نمیپذیرند.
کاربردهای موزائیک پرسی
موزاییکهای پرسی کاربردهای بسیاری دارد. این موزاییکها به عنوان کفپوش در اماکن عمومی و فضاهای داخلی و خارجی ساختمانها استفاده میشوند. در زیر به ذکر آنها پرداختهایم:
- پارکها
- پیادهروها
- حیاط خانه
- کف ساختمانها (اتاق، راهرو و …)
- باغ بام
- پشت بام
- پارکینگ
- انبار
- سالن تالارها، همایشها، مدارس، دانشگاهها و …
نحوه تولید موزاییک پرسی
تولید موزاییک بدون استثنا در موزاییکهای پرسی و ویبره تا چند مرحله کاملاً شبیه به هم میباشد. در ادامه قدمبهقدم مراحل را پشت سر خواهیم گذاشت:
1-آماده کردن مصالح
الف) تهیه سنگریزه: سنگها استخراجشده از معادن وارد دستگاه سنگشکن میشوند تا به قطعات کوچکتر تبدیل شوند. سپس توسط دستگاه شستوشو داده میشوند. پس از تمیز شدن و گرفتن گردوغبارها نوبت به خشککردن سنگها میرسد.
ب)تهیه سیمان، پودر سنگ: سیمان و پودر سنگ باید داخل سیلوهای مخصوص نگهداری شوند تا از کیفیت آنها کاسته نشود. برای تهیه موزاییک بسته به فرمول مخصوص هر موزاییک مقدار مشخصی سیمان و پودر سنگ وارد دستگاه میکسر میشود. سیمان همراه سنگریزهها باید بهخوبی مخلوط شوند و از این ترکیب باید ماده بسیار محکمی به دست آید.
2-انبار کردن مواد اولیه
نکته مهم در انبار کردن مواد اولیه، تفکیک صحیح با جداسازی اصولی است. مواد اولیه بههیچوجه نباید در تماس با یکدیگر باشند. سنگریزهها معمولاً در محلهایی به نام آخوره ذخیره میشوند. همچنین پودر سنگ و سیمان باید در سیلوهایی ذخیره شوند که رطوبت به آنها آسیبی وارد نکند.
3-شست و شوی مصالح
از مهمترین نکات در ساخت موزاییک مرغوب شستوشوی صحیح و اصولی مواد اولیه و بهخصوص سنگریزهها است. گردوغبار موجود در سنگریزهها باعث کاهش مقاومت و استحکام در موزاییک خواهد شد. پس حتماً به یاد داشته باشید برای داشتن موزاییک مرغوب حتماً به شست و شوی صحیح دقت کنید. برای شستوشو دو روش دستی و ماشینی وجود دارد که در حال حاضر روش ماشینی بیشتر توصیه میشود.
4-ترکیب کردن مواد
فرمولاسیون و مقدار ترکیب مواد با یکدیگر از مهمترین مواردی است که در ساخت موزاییک مرغوب تأثیر دارد. مقدار و میزان افزودن سیمان نسبت به پودر سنگ و همچنینی میزان سنگریزه مواردی هستند که با کسب تجربه و استفاده از تجربیات دیگران و همچنین انجام آزمایشهای مقاومت به دست میآید.
شما حتماً باید برای تولید موزاییک پرسی مرغوب از این ترکیب آگاه باشید. مقدار معین و مشخصشده سیمان در ترکیبات میتواند استحکام بینظیر را برای شما به ارمغان آورد. هرچه قدر این میزان تغییر کند و کم یا زیادشدن قطعاً به همین ترتیب به استحکام موزاییک شما کاسته یا افزوده میشود.
5-قالبگیری موزاییک
بخشی است که در آن موزاییکهای پرسی از ویبرهای جدا میشوند و هرکدام به نحوه خودساخته خواهند شد. تا قبل از قالبگیری تمام مراحل ساخت موزاییکها بهطور یکسان انجام میشود.
الف)قالب پرسی: قالبی است که از جنس فولاد ساختهشده است، دیوارههای حدوداً سه سانتیمتر دارد، قالب پرسی میتواند به شکلهای مختلف هندسی باشد . همچنین دارای فرورفتگیها و یا برجستگیها، دارای خطوط منظم یا نامنظم، بدون خط و صاف و … باشد. مواد داخل این قالب ریخته شده و تحتفشار متراکم میشوند و شکل غالب را به خود میگیرند.
ب) قالب ویبرهای: جنس این قالب از نوعی پلاستیک نرم است. با استفاده از قالب ویبرهای میتواند اشکال هندسی مختلف را طراحی کنید. این قالب بر روی میزی لرزاننده قرارگرفته، با لرزش زیاد و مدام و باعث میشود که مواد به یکدیگر چسبیده و شکل قالب موزاییک را به خود بگیرند.
6-ساییدن
یکی از مهمترین بخش هایی که تاثیر مستقیم بر زیبایی ظاهری موزاییک دارد بخش ساب زدن و ساییدن سطح موزاییک ها است. بعد از اماده شدن بلوکه موزاییک،سنگ ریزه های استفاده شده درون آن دیده نمیشود و با صیقل دادن سطح موزاییک کم کم این زیبایی ها نمایان می شوند. برای انجام این عمل دو راه وجود دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد:
الف-روش سنتی
استفاده از یک صفحه سمباده که به صورت دورانی بر روی سطح موزاییک چرخانده می شود.
ب-روش اتوماتیک
در این روش کمی روش مکانیزه شده و موزایک ها روی پایه هایی قرار میگیرند و توسط یک سنگ سمباده بزرگ ساب خورده می شوند.
ج- روش نواری
این روش در کارخانه های بسیار بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. به این شکل که در خط تولید موزاییک ها بر روی نواری قرار دارند که مرحله به مرحله از مواد خام به سمت موزاییک تولید شده حرکت میکنند. در طول مسیر روی نوار نقاله توسط سنگ های مختلف ساب زده می شوند.
میزان ساب زدن موزاییک ها را میتوان کنترل کرد. همچنین میزان نرمی و ضمختی سمباده ها نیز قابل تغییر هستند.
موزاییک پرسی تک لایه
نوع دیگری از موزاییک های پرسی، موزاییک های تک لایه است. ساختار موزاییک تک لایه به این شکل است که، موزاییک فاقد لایه زیرین است. با توجه با ساختاری که این موزاییک دارد، وزن کمتری داشته و برای استفاده در ساختمان های چند طبقه مناسب است. در ساخت موزاییک تک لایه از سنگ دانههای بسیار ریز استفاده شده است.
مسیر تولید موزاییک تک لایه پرسی شبیه به تولید موزاییک گرانیتی است و با استفاده از دستگاه پرس انجام میشود. موزاییک تک لایه نازکتر از دیگر محصولات موزاییکی است. این موزاییک با توجه به وزن کم و نازک بودن ار مقاومت بالایی برخوردار بوده و استفاده از سنگ ریزه ها در ساخت این موزاییک به استحکام آن افزوده است. این موزاییک اکثرا در کشورهای آلمان و ایتالیا تولید میشود.
خرید موزاییک پرسی
موزاییک پرسی در ابعاد مختلف و رنگ و طرح های متفائت تولید میشود. یعنی شما برای خرید تنوع بسیار بالایی را خواهید داشت. اما همین تنوع در محصول گاهی اوقات باعث سردرگمی خریداران میشود. پس چه بهتر است که شما قبل از انجام خرید نیاز خود را به صورت شفاف مشخص کنید، تمام جزییات مانند رنگ و سایز را مشخص کنید تا در زمان خرید بهتر بتوانید تصمیم بگیرید.
قیمت موزاییک پرسی در بازه 40 هزار تومان الی 60 هزار تومان نوسان دارد. با توجه به نوع موزاییک قیمت کمی بالا و پایین خواهد داشت. مهم ترین نگته در خرید موزاییک این است که در مرحله اول خریدار مشخص کنید دقیقا چه موزاییکی و با په مشخصاتی نیاز دارد.
موزاییک پرسی ساده کمترین قیمت را در میان تمانی انواع موزاییک پرسی دارد. کاربرد موزاییک پرسی ساده نیز کمتر از انواع دیگر نیست یلکه در برخی از موارد حتی کاربرد بیشتری هم داشته است. موزاییک های پرسی ساده اغلب در گارکینگ و یا پشت بام استفاده میشود. استفاده از موزاییک پرسی با سطح صاف در مکان هایی مثل حیاط توصیه نمیشود. زیرا با کمی یخبندان لغرنده خواهد شد.
تفاوت موزاییک پرسی و پلیمری
در موزاییک پلیمری نسبت به موزاییک پرسی دارای تنوع در نوع و رنگ بیشتری است. موزاییک پلیمری نسبت به بتنی متراکم است و همین باعث میشود تا از موزاییک پلیمری نسبت به پرسی در مناطق سردسیری بیشتر استفاده شود این موضوع تراکم در موزاییک پلیمری باعث میشود تا در برابر ضربه و سایش مقاومت بیشتری داشته باشد. در تولید موزاییک پلیمری بهمنظور کیفیت بهتر، حساسیت بیشتر نسبت به تولید موزاییک پرسی در نظر گرفته میشود.
سخن آخر
موزاییکهای پرسی از استحکام و مقاومت بالایی برخوردارند، اما تنوع رنگی کمی دارند و در محیطهای سرد و خشک مناسب نیستند. این موزاییکها کفپوش محکمی برای ساختمانها و اماکن عمومی محسوب میشود.