آزمون های موزاییک

آزمایشات موزاییک

مارادراینستاگرام دنبال کنید

آشنایی با آزمون های موزاییک

هدف از این مقاله کوتاه، توضیح مختصری درباره انواع موزاییک و کاربرد آنها و همچنین انواع آزمون های موزاییک می باشد. آزمون های موزاییک، جهت بررسی میزان کیفیت آن و همچنین ویژگی های آن می باشد.

موزاییک در واقع نوعی بتن است که از موادی مانند ماسه، سیمان و آب تشکیل می شود و دارای طرح های گوناگون و مختلفی می باشد. این کف پوش ها، در ساختمان سازی کاربرد فراوانی دارند . در همه مکان ها و ساختمان ها از آن استفاده می شود. استفاده از این نوع سنگ ها نه تنها در کشور ایران، بلکه در کل جهان کاربرد دارد و رواج یافته است. در انواع مدل های مختلف تولید می ‌شود و هر نوع آن برای بخش خاصی از ساختمان و یا محیط بیرونی، کاربرد دارد. دارای طرفداران بسیاری می باشد. بنابراین کارخانه های زیادی در تولید انواع موزاییک در کشور وجود دارند که در طرح های زیبایی و در اندازه های متفاوتی تولید می کنند.

 به طور کلی موزاییک از دو لایه تشکیل می شود:

 لایه رویی، که طرح و نقش موزاییک می باشد و از موادی همچون، پودر سنگ، سیمان و آب تشکیل شده است و دارای انواع رنگ های مختلفی می باشد.

 لایه زیرین سنگ، دارای ضخامت بیشتری است و به‌عنوان مهم‌ترین قسمت موزاییک می باشد؛ زیرا بیشترین فشار را متحمل می‌شود، بنابراین باید دارای مقاومت بالایی باشد.

 از موزاییک در کجاها استفاده می شود؟

 از این سنگها در مکان‌های مختلفی استفاده می شود و کاربرد وسیع و فراوانی دارد. بسیاری از افراد در نمای داخلی ساختمان از مدادهای رنگی و طرح های متفاوت آن استفاده می ‌کنند. حتی برای پوشاندن کف پیاده روها و محیط‌هایی مانند پارک، کاربرد دارد؛ همچنین می توان برای کف حیاط و پارکینگ از مدل های زیبای آن برای نما استفاده کرد.

 مزایای موزاییک

  •  در عین سادگی زیبایی خاصی دارد و جلوه قشنگی به مکان استفاده شده می دهد.
  •  به راحتی میتوان نصب کرد.
  •  مقاومت بالا در برابر مواد خورنده و مواد شیمیایی.
  •  طول عمر زیاد و استحکام بالا.
  •  دارای طرح ها و رنگ های متفاوت.

 انواع موزاییک

کفپوش هایی که امروزه به اسم موزاییک شناخته می ‌شوند و در اکثر مکان ها کاربرد دارند، دارای انواع مختلفی می باشد از جمله:

 گرانیتی، حیاطی، معمولی، ویبره ای، شسته و تک لایه ای می توان نام برد.

 همچنین موزاییک ها با توجه به شکل ظاهری و نمای بیرونی آن، خود به چندین نوع تقسیم می‌ شود که در ادامه، توضیح مختصری درباره هر یک از آنها می دهیم:

 سیمانی:  دراین موزاییک ها بر روی سطح بالایی آن،  تزیینی استفاده نمی شود و دارای طرح های ساده و معمولی می باشد. این موزاییک جزو معمولی ترین نوع می باشد.

 سنگ دار:  روی سطح بالایی این موزاییک ها، از سنگهای ریز تزیینی استفاده می شود و در طرح های گوناگونی از جمله صاف و شسته تولید می شود.

 شیاردار:  سطح روی این موزاییک ها دارای برجستگی ها و نقش‌هایی می ‌باشد. از این مدل موزاییک، اغلب در پیاده رو ها و محوطه های بیرونی استفاده می شود.

 شسته:  طرح آن همانند دانه‌ های شن می باشد که به صورت برجسته خود را نشان می دهد.

 پلاکی:  این نوع موزاییک در اندازه های گوناگون تولید می شود و سطح روی آن صاف و مسطح است.

موزاییک گرانیتی
موزاییک گرانیتی

مشخصات موزاییک مرغوب

  •  دارای ترک هایی که با چشم قابل رویت باشد، نیست.
  •   عدم دندانه دندانه بودن لبه های موزاییک.
  •  یکنواخت بودن رنگ آن.
  •  عدم پوسته پوسته بودن آن.

آزمون های موزاییک

مواد اولیه

جهت تولید موزاییک سیمانی، باید از مواد اولیه مناسب و به یک اندازه استفاده شود. سیمان هایی که مورد استفاده قرار می گیرد نیز، باید دارای کیفیت مرغوب و استاندارد باشد. همچنین آب و افزودنی های شیمیایی باید طبق استانداردهای ملی ایران باشند.

  • استانداردهای مرجع جهت آزمون های موزاییک بشرح زیر هستند:
  •  استاندارد ملی ایران به شماره 302 سال 1381 برای سنگدانه ها
  •  استاندارد ملی ایران به شماره 14748 سال 1390 برای آب اختلاط بتن
  •  استاندارد ملی ایران به شماره 2930 سال 1383 برای بتن، مواد افزودنی شیمیایی

محصول نهایی

برای کنترل میزان کیفیت و آزمون ‌های موزاییک تولید شده، مراحل زیر انجام می شود:

ویژگی های ظاهری و ابعادی و موارد استاندارد:

برای آنکه بتوان نتیجه بهتری از آزمون های موزاییک به دست اورد و از میزان کیفیت آن مطلع شد، باید روی موزاییک هایی که ۲۸ روز از تولید آنها گذشته است، آزمون ها انجام شود. این مورد یکی از مهمترین موارد است.

ضخامت و قطر موزاییک های بتنی در قسمت رویی آن باید حداقل به میزان ۸ میلیمتر باشد. این ویژگی تنها برای موزاییک های دو لایه الزامی است و در موزاییک تک لایه کاربرد ندارد و الزامی نیست. اگر سطح موزاییک بتنی، دارای برآمدگی، شیار و … باشد، ضخامت نمای رویی، از پایین ترین قسمت شیار دار در نظر گرفته می شود که باید حداقل 2 میلیمتر باشد. این آزمون های موزاییک با استفاده از کولیس و خط کش با دقت 5/0 میلیمتر و در 3 نقطه برای هر بعد باید انجام شود.

میزان ضخامت:

 2± میلیمتر، برای ضخامت کمتر از 40 میلیمتر و 3±  میلیمتر، برای ضخامت های بالای 40 میلیمتر می باشد. میزان ضخامت بین سطح رویی و زیرین موزاییک، باید کمتر از ۳ میلیمتر باشد.

آزمایش خمش
آزمایش خمش

مشخصات مکانیکی در آزمون های موزاییک

مقاومت شکست: میزان مقاومت شکست موزاییک ها باید بیشتر از 5 مگاپاسکال و مقاومت هیچ نمونه ای هم نباید کمتر از 4 مگاپاسکال باشد.

 بار شکست: برای موزاییک بتنی با سطح کمتر از 1100 سانتیمتر مربع نباید کمتر از 5/2 کیلو نیوتن باشد. برای سطوح بزرگتر، این عدد نباید کمتر از 3 کیلو نیوتن باشد. در واقع آزمون های موزاییک، میزان تحمل و قدرت موزاییک را در برابر فشار، مورد بررسی قرار می دهد.

مقاومت در برابر لغزش: موزاییک های سیمانی داخلی، اگر سطح روی آنها، ساب نخورده و یا پرداخت نشده باشند، مقاومت رضایت بخشی در برابر سر خوردن دارند.

جذب آب: جذب آب موزاییک بتنی نباید بیشتر از 8% وزنی نمونه باشد. جذب آب سطحی موزاییک نیز نباید بیشتر از 4/0 گرم بر سانتیمتر مربع باشد. در واقع مقدار آبی که جذب می کند را مورد آزمایش قرار می دهد.

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *