موزاییک پلیمری چیست؟ | مزایا – معایب – کاربرد – قیمت | موزائیک پلیمری

موزاییک پلیمری | موزاییک پلیمری چیست؟

موزاییک پلیمری از زمان معرفی آن در اوایل قرن 20 مطمئن ترین و آزمایش شده ترین زمان برای محافظت از کف بوده است. کفپوش پلیمری در زمینه بیوتکنولوژی و فناوری نانو برای پیوند شیمیایی اجزای سازنده ترکیبات شیمیایی ایجاد می کند که سطوح مختلفی از مقاومت شیمیایی، رطوبت و باکتری را ایجاد می کند. از آن جا که هر پوشش کف پلیمری از نظر ترکیب و قابلیت های محافظتی بسیار متفاوت هستند، دانستن ویژگی های هر یک کمک می کند تا بتوانید برای ساختمان خود یک انتخاب هوشمندانه انجام دهید. اگر شما عزیزان قصد دارید دید مناسبی در زمان انتخاب موزاییک پلیمری برای کفپوش ساختمان خود داشته باشید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

موزاییک پلیمری

موزاییک پلیمری گونه ای از  سنگ مصنوعی هست که با ترکیب بتن با مواد پلیمری به دست می آ ید و به نوعی زیرمجموعه انواع بتن های خود متراکم است . به دلیل اینکه می خواهیم تفاوت موزائیک پلیمری با کفپوش های بتنی دیگر را متوجه شویم اول باید مواد تشکیل دهنده آن را بدانیم.

بتن از آب، سیمان پرتلند و افزودنی های بتن تشکیل  شده است و کفپوش بتنی بدون پلیمر (بتن معمولی) از ترکیب بتن و سنگدانه هایی که در شکل ها و ابعاد مختلف هستند،به وجود آمده است . زمانی که آب و سیمان پرتلند با هم میکس  می شوند واکنش شیمیایی می دهند و در مدت این عملکرد  شیمیایی سنگدانه ها به هم دیگر می خورند و چسبانده می شوند که نتیجه آن  تولید کفپوش بتنی است. اما کفپوش پلیمری (بتن پلیمری) تفاوت بزرگی  با کفپوش بتنی بدون پلیمر دارد . در تولید آن در با وجود بتن از مواد پلیمری استفاده شده و این مواد پلیمری در مراحلی  عملکردی به نام پلیمریزاسیون با میکس آب و سیمان واکنش نشان داده و باعث می شود تغییراتی در ساختار بتن به وجود آید . با وجود همه شباهت هایی که بین بتن پلیمری با بتن معمولی وجود دارد، زمانی بتن پلیمری تمام مراحل  کیورینگ خود را  به پایان رسانید می تواند شبکه ای سخت از پلیمر ها را به وجود آورد که این فرآیند به محصول نهایی نسبت به بتن معمولی مزایای مثبت زیادی خواهد داد.

موزاییک پلیمری در نظر اولیه  نسبت به دیگر کفپوش های بتنی عمر کمتری خواهد داشت  اما با وجود بهره وری از علم ها و تکنولوژی های جدید مهندسی شیمی این مشکل رفع شده و کفپوش بتنی پلیمری به یکی از مورد پسندانه ترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی تبدیل شده است . شاید این طور فکر شود که این ابزارها و مواد هستند که به موزاییک پلیمری کیفیت می دهند اما در اصل  این دانش تخصصی یک ناظر تولید است که کیفیت محصول نهایی را مشخص می کند.

اگر علاقه ای به اطلاعات موزاییک پلیمری دارید با خواندن این مقاله میتوانید اطلاعاتی در مورد فرایند تولید و مزایا ومعایب  این نوع کفپوش داشته باشید.

موزاییک (موزائیک) چیست؟

موزاییک یک کلمه عمومی و برگرفته از عبارت انگلیسی Mosaic  می باشد. در گذشته به قرار گرفتن منظم سنگ های کوچک طبیعی کنار یکدیگر و امروزه به چیدمان و دکوراسیون انواع کفپوش با بن مایه بتن، موزاییک می گویند. موزاییک ها از محصولات پرکاربرد در صنعت قرار می گیرند، در انواع مختلف و به راه های گوناگون نیز تولید می شوند. موزاییک این گونه تعریف می شود، کفپوشی متراکم  که با بتن و افزودنی های دیگر بتن شکل می گیرد و به وجود می آید.

موزاییک از ترکیب سیمان، ماسه، پودر سنگ، مواد پلیمری (در موزاییک های پلیمری)، سنگ دانه (در موزاییک حیاطی و واش بتن) و آب به وجود می آید که به روش ویبره ای (لرزشی) و پرسی نیز متراکم و فشرده می شود. موزاییک ها تک لایه و یا دو لایه می باشند، موزاییک های دو لایه از لایه های زیرین (نارین) و لایه ی رویه (رنگ و طرح موزاییک)به وجود می آیند . لایه ی زیرین ضخامت بیشتری دارد که از سیمان، ماسه و آب به دست می آید که این بخش تحمل فشار زیاد را هم دارد. لایه ی رویه بیشتر تزئینی است که طرح، رنگ و نقش موزاییک می باشد.

موزاییک چون تنوع زیادی دارد کاربرد بسیاری دارد از کف حیاط و محوطه ساختمان خصوصی، مفروش کردن پیاده رو در فضاهای عمومی، کف باغ و ویلا تا حتی نمای داخلی و خارجی ساختمان و همچنین پشت بام و روف گاردن از موزاییک استفاده می شود .استفاده از موزاییک در اروپا بویژه در کشورهای آلمان و ایتالیا خیلی رایج و محبوب می باشد.

 

موزاییک پلیمری |مزایا و معایب
موزاییک پلیمری طرح آجر سنتی

پلیمر به چه معناست؟

پلیمر Polymer از ترکیب دو واژه پلی به معنی زیاد و مر به معنی واحد،به وجود آمده است. که در تعریفی ساده می توان گفت ساختارهای مولکولی که به صورت طبیعی و یا غیر طبیعی که انواع طبیعی پلیمر همیشه در طبیعت وجود داشته و اگر بخواهیم تعریفی از نوع غیر طبیعی ماده پلیمر داشته باشیم می توان گفت، کلمه پلیمر به معنای تعداد زیادی واحد تکرار شونده است. واحدهای تکرارشونده ای که عموماً از کربن و هیدروژن و گاهی از اکسیژن، نیتروژن، سولفور، کلر، فلور، فسفر و سیلیکونبه وجود می آیند . برای به وجود آوردن زنجیرهای از این واحدها، مِرها به صورت شیمیایی به یکدیگر قلاب یا به اصطلاح پلیمریزه میشوند. به هم متصل کردن تعداد بیشماری کاغذ رنگی برای به وجود آمدن حلقهای کاغذی، یا قلاب کردن صدها تکه کاغذ به همدیگر به صورت یک زنجیر و یا مهره های به ریسمان کشیده شده همگی میتوانند به درک بهتر پلیمرها کمک کنند.

پلیمرها میتوانند به صورت زنجیری تک بعدی با قابلیت ذوب مجددبه وجود آیند . این زنجیرها به عنوان پلیمرهای ترموپلاستیک و نیز پلیمرهای خطی شناخته میشوند. بطری، فیلم، لیوان و فیبرهای پلاستیکی همه از جمله پلاستیکهای ترموپلاستیک محسوب می شوند. پلیمرها میتوانند به صورت شبکهای سه بعدی که پس از تشکیل از قابلیت ذوب مجدد برخوردار نیستند،به وجود آیند . چنین شبکه هایی پلیمرهای ترموست نامگذاری می شوند. رزینهای اپوکسی و رزین هایی که در تولید موزاییک های پلیمری استفاده می شوند از جمله پلاستیکهای ترموست هستند. در صنعت تولید موزاییک این پلیمرها را با نام فوق روان کننده می شناسند که درقسمت بعدی به تعریف آنها پرداخته ایم.


مقاله پیشنهادی: موزاییک واش بتن | مزایا و معایب


فوق روان کننده بتن

فوق روان کننده بتن، پلیمری است که با کمترشدن آب بتن باعث صرفه جویی در مصرف سیمان و سادگی عمل تراکم و اختلاط بتن می شود. فوق روان کننده ها درقیاس با روان کننده ها دارای اثر قوی تری هستند. این مواد با وجود حفظ انسجام بتن و بدون کاهش مقاومت آن باعث بیشتر شدن کارایی بتن می شوند. علاوه بر این، این مواد می توانندآب مورد نیاز بتن را به میزان ۲۵ تا ۳۵ درصد کاهش دهند و مانع آب انداختن آن شوند، وباعث بیشتر شدن بسیار زیاد مقاومت بتن نیز می شوندرشد آینده بتن وابسته به افزودنی های آن مخصوصا فوق روان کننده بتن است. در ساختمان بزرگراه ها برای کسب مقاومت اولیه بالا از فوق روان کننده بتن استفاده می شود.

ساختار فوق روان کننده

فوق روان کننده ها بر اساس SNF و SMF در خمیر سیمان، جذب ذرات سیمان شده و با ایجاد بار منفی بین ذرات آن از چسبیدن آن هامانع می شود.

  • سولفات های لنین اصلاح شده در بتن
  • ملانین سولفونه غلیظ شده
  • نفتالین سولفونه غلیظ شده
  • موادی که از پلی کربوکسیلات به طور  نمونه اتر پلی کربوکسیلات ها، رزینی که مخصوص تولید سنگ مصنوعی گرفته شده است.
موزاییک پلیمری
موزائیک پلیمری شش ضلعی

موزاییک پلیمری چیست؟

موزاییک پلیمری در اصل یک نوع سنگ مصنوعی است که با به وجود آوردن تغییراتی در مواد اولیه آن و عملکرد پلیمریزاسیون و تولید شبکه های بلوری متصل بهم در سیمانبوجود می آید.میکس شدن پلیمرها با مواد اولیه باعث تبلور و کریستاله شدن سیمان (ساختار شیمیایی بسیار منظم ) می شود. این کار دلیل ایجاد استحکام و مقاوم بودن  بسیار زیاد در محصول نهایی می شود .به گونه ای که مقاومت موزاییک پلیمری دو برابر بتن و مانند سنگ طبیعی خواهد شد

موادی که بخش اصلی موزاییک پلیمری را شامل می شوند عبارتند از ماسه، سیمان، رزین که به آن فوق روان کننده پلیمری نیز گفته می شود ، و همین طور رنگدانه های شیمیایی و یا پیگمنت ها که دارای رنگ های مختلفی مانند قرمز، سفید، مشکی، قهوه ای، آبی، زرد و سبز می باشد، این رنگدانه ها به غیر از مصرف در پلیمر درساخت صنعت رنگ، پلاستیک و کاشی هم مورد استفاده می باشد . موزاییک پلیمری به دلیل ماهیت مواد اولیه و روش تولید خاصی که دارد می تواند در طرح ها و رنگهای بسیار متنوعی به بازار عرضه شود.

روش های تولید و ساخت موزاییک پلیمری

در قسمت اول  مواد اولیه مانند سیمان، ماسه، سنگ دانه، رنگدانه های شیمیایی، رزین سمنت پلاست و آب را درون یک میکسر مخصوص با هم میکس  می کنند تا ماده ای خمیریبه وجود آید. این ماده ی خمیری را در قالب های گوناگون که از جنس های لاستیک، سیلیکون و پلیمر می باشند، ریخته و روی نقاله میز ویبره منتقل می کنند. میز ویبره ماده خمیری درون قالب ها را می لرزاند تا حباب های هوا از داخل آن خارج و مواد به خوبی ترکیب شوند. در این زمان حرکت نقاله موزاییک های خام را برای کیورینگ به گرمخانه انتقال می دهد .فقط 24 ساعت لازم است تا موزاییک پلیمری آماده شود. جالب است که بدانید در مدت این 24 ساعت موزاییک ها بسیار مستحکم می شوند که می توان بلافاصله از آنها استفاده کرد.

ویژگی ها و مزایای موزاییک پلیمری

همانطور که گفته شد این نوع موزاییک و یا سنگ مصنوعی از ترکیب پلیمر و سیمان به وجود می آید و رنگهای بسیار جذاب مثل سنگ های طبیعی را به خودش می گیرد، این رنگها در مقابل نور خورشید، اشعه فرابنفش و محیط های قلیایی بسیار مقاوم هستند و تا مدتها شفافیت و براقیت خودشان را از دست نمی دهند. آنها از اکسید فلزات به وجود می آیند و تقریبا اکثرشان  وارداتی هستند و از ترکیب آنها دنیایی از رنگهای جدید و مختلف به وجود می آید.

از ویژگی های دیگر موزاییک پلیمری مقاومت آن در مقابل  سرمای خیلی زیادو یخبندان ها مثلا تا 50 درجه زیر صفر!!! است.  کفپوش بتنی پلیمری حرارت های بسیار بالا تا 200 درجه سانتی گراد را هم بدون آسیب دیدگی تحمل می کند. به این دلیل که ، تراکم بالای بافت موزاییک و جذب آب بسیار بسیار پایین آن (چیزی کمتر از 3 درصد) است. همین ویژگی باعث می شود موزاییک پلیمری در برابر انقباض و انبساط مقاومت زیادی پیدا کند و در مناطق مختلف آب و هوایی شکننده نباشد.

یکی دیگر از ویژگی های موزاییک پلیمری این است که در زمان نصب به دلیل موادی که در ساختارش وجود دارد با ملاتی که زیر آن گذاشته می شود واکنش نشان می دهد  و به شدت به ملات می چسبد.

موزاییک پلیمری در پارکینگ
موزاییک پلیمری در پارکینگ

 مزایای کاربرد موزاییک پلیمری

  • راحت قابل شست وشو می باشد و نسبت به آب نفوذ پذیر نیست.
  • با ملات ماسه و سیمان به راحتی نصب می شود.
  • با وجود متنوع  بودن در اندازه، به برشکاری نیاز ندارد.
  • چند منظوره بودن یعنی از یک طرح و رنگ می توان در در فضای بیرونی و درونی و برای کف، سقف، نما و فضای دکوراتیو استفاده شود .
  • قابلیت خود پاک شوندگی دارد و هیچ زمان در بافت سنگ تیرگی ایجاد نمی گردد.
  • براق وشاین می باشد.
  • در رنگ، اندازه، طرح و نقش متنوع است.
  • وزن پایینی دارد و سبک است.
  • به دلیل بهره بردن از تکنولوژی های جدید قیمت مناسب وارزانی دارد.
  • با تغییراتی که در فرمولاسیون آن میتوان به وجود آورد امکان استفاده از موزاییک پلیمری در نما به عنوان سنگ آنتیک، سنگ نما و به وجود می آید.
  • برتری موزاییک پلیمری نسبت به موزاییک حیاطی و سنگ طبیعی

معایب موزاییک های حیاطی

تراکم کمتر در مقایسه با موزاییک پلیمری

هرمقدار بافت موزاییک متراکم تر باشد مقاومت آن  در برابر شرایط آب و هوایی مختلف بیشتر می شود. میزان تراکم بافت موزاییک حیاطی که معمولا به روش پرسی تولید می شود بسیار کمتر از میزان تراکم بافت موزاییک پلیمری می باشد  و دلیل این موضوع عملکردشیمیایی است که بین سیمان و مواد پلیمری به کار می رود در موزاییک پلیمری ایجاد می شود. تراکم کم بافت موزاییک حیاطی باعث پایین آمدن مقاومت خمشی و فشاری این نوع موزاییک می باشد.

تنوع کمتر در مقایسه با موزاییک پلیمری

در مورد موزاییک حیاطی، بعضی از تکنولوژی های تولید  موزاییک مانند تکنولوژی تولید پرسی یا روش هایی که موزاییک پس از تولید نیاز به ساب زدن دارد، نمی توان از طرح، رنگ و تنوع بالا بهره برد. در روش تولید ویبره ای موزاییک حیاطی هم به دلیل روش تولید و فرمول خاص، موزاییک ها مات شده  و براقیت، انعکاس نور و کیفیت ظاهری و بافتی کمتری پیدا می کنند.

مقاومت کمتر در مقایسه با موزاییک پلیمری

اولین تفاوت موزاییک پلیمری با موزاییک حیاطی یا سنتی، مقاومت سایشی آنها می باشد . در موزاییک حیاطی فقط لایه رویی دارای رنگ می باشد  و وقتی فرسایش سطحی در آن شکل می گیرد، لایه ی دارای رنگ که اتفاقا از مقاومت بالایی هم برخوردار نیست، از بین برده می شود و لایه های زیرین آن که فاقد رنگ هستند نمایان می شوند و زیبایی ظاهری آن از بین برده می شود . اما در موزاییک پلیمری به دلیل استفاده از رنگدانه های آلی نه تنها مقاومت سایشی موزاییک کمتر نمی شود بلکه در برخی موارد این رنگدانه ها باعث مقاومت بیشتر می شوند. این رنگدانه ها را نمی توان در موزاییک حیاطی استفاده کرد به این دلیل که که استفاده از آنها مشروط به استفاده از روان کننده هاست که این امر فقط در موزاییک پلیمری امکان پذیر می باشد.

موزاییک پلیمری اجرا شده در پیاده رو
موزائیک پلیمری اجرا شده در پیاده رو

معایب سنگ های طبیعی

قیمت بالا 

سنگهای طبیعی قیمت بسیار بالایی دارند. حتی سنگهای طبیعی بی کیفیت مانند تراورتن در حال حاضر با برش کاری و ساب خوردن و صیقل دیدن با قیمت های زیاد در بازار به فروش می روند . اما موزاییک های پلیمری با وجود کیفیت و دوام بالا با قیمت پایین تری دارند.

تیرگی و لک زیاد

سنگ های طبیعی در ابتدا خیلی براقیت دارند. این براق بودن  به دلیل رزینی است که سطح خارجی آنها را می پوشاند. اما این رزین نسبت به نور آفتاب و باران های اسیدی مقاومتی ندارد و همین موضوع باعث می شود سنگ ها به مرورزمان براق بودن خودشان را از دست بدهند و دچار تیرگی شوند. از طرفی بعد از محو شدن رزین ها آب و آلودگی های بیشتری جذب سنگ شده که از یک طرف باعث تیرگی سنگ می شود و از طرفی دیگر باعث رشد جلبک و فعالیت باکتری ها در حفره های سنگ می شود که خود عاملی برای تیرگی و لک بر روی سنگ می باشد . اما در سنگ های مصنوعی به دلیل عدم نفوذ آب و مقاومت بالای رزین، تیرگی و لک بر روی سنگ به وجود نمی آید و موزاییک ها براقیت خود را حفظ می کنند.

وزن زیاد

وزن سنگ های طبیعی بسیار بیشتر از موزاییک های پلیمری است. همین موضوع  باعث می شود نصب آنها پر هزینه تر و سخت تر شود.

جدا شدگی بدنه ساختمان 

سنگ های طبیعی به دلیل انقباض و انبساط به مرور زمان از بدنه ساختمان جدا می شوند. البته برای این مشکل راه حل هایی گفته شده است مانندایجاد اسکوپ، که بعد از مدتی زنگ می زند و دوباره سنگ از بدنه جدا شده  یا استفاده از رول پلاک که نمای زیبا ندارد . اما موزاییک های پلیمری با مصالح ساختمانی هماهنگی بیشتری دارند و قدرت چسبندگی آنها زیاد است.

معایب موزاییک پلیمری

  • حساسیت به درصد مواد اولیه به ویژه فوق روان کننده و آب
  • حساسیت به زمان مخلوط کردن مواد اولیه و ترتیب اضافه شدن آنها
  • حساسیت به درصد مواد اولیه به ویژه فوق روان کننده و آب
  • حساسیت به زمان مخلوط کردن مواد اولیه و ترتیب اضافه شدن آنها
  • حساسیت زیاد باتوجه به کیفیت و نوع فوق روان کننده به ویژه درصد مواد جامد فوق روان کننده
  • حساسیت زیاد به کیفیت و مقدار رنگدانه در طرح اختلاط
  • ترد شدن موزاییک در صورت استفاده از پودر سنگ یا وجود خاک در ماسه
موزائیک پلیمری اجرا شده در پیاده رو
موزائیک پلیمری اجرا شده در محوطه

تولید موزاییک پلیمری | مشکلات

ظاهر موزاییک پلیمری

با پیشرفت تکنولوژی ای نظریه بیان می شود که سنگ های مصنوعی مثل موزاییک پلیمری ظاهری بهتر را نشان می دهند. آن ها ساخته شده اند تا طیف گسترده ای از رنگ ها و سبک ها را نشان دهند و نیازهای مختلف را برآورده کنند. اما مطمئنا وقتی حرف اصالت پیش کشیده می شود، یک محصول دست ساز نمی تواند با یک محصول طبیعیدر رقابت باشد . سنگ طبیعی هزاران سال زمان می برد تا شکل بگیرد و در طی این عمل ، ظاهرش با زمان و طبیعت همراه می باشد. به عبارت دیگر، هر یک از صفحات سنگ طبیعی از نظر ظاهری تفاوت دارند هیچ دو صفحه سنگی به یکدیگرشباهت ندارند. داخل هر بازار سنگ طبیعی که بشوید از نظر رنگ، بافت و روکش، نمونه هایی را خواهید دید که در نوع خودش  عالی و شگفت انگیز است. حال زمانی  به موزاییک های پلیمری نگاه می کنید، تکرار و ثابت بودن در رنگ و سبک کاملا قابل مشاهده است در مقابل، افرادی که به ظاهر طبیعی علاقه دارند ممکن است به طراحی غیر طبیعی و غیر واقعی سنگ های مصنوعی علاقه ای نشان ندهند.

دوام موزاییک پلیمری

دوام یکی از مهم ترین  عمل هایی است که در تصمیم گیری اهمیت دارد. زمانی از دوام و ماندگاربودن  صحبت می شود، سنگ طبیعی همیشه برنده خواهد بود. به تمدن های باستانی نگاهی کنید. از سنگ طبیعی برای ساختن بناهای ماندگاری که حتی پس از گذشت قرن ها هنوز پابرجاست، استفاده شده است. از دوام سنگ های طبیعی همین بس که یکی از افتخارات سازندگان موزاییک پلیمری این است که مقاومت این موزاییک ها برابر سنگ های طبیعی است. بیشتر سنگ های طبیعی دارای تخلخل کمتری بوده و همین کارباعث افزایش دوام آن ها می شود.

تولیدات بتن پلیمری

  • سنگ پله پلیمری
  • جدول دور باغچه ای پلیمری
  • دور درختی پلیمری
  • سنگ پلیمری نما

استانداردهای موزاییک پلیمری

  • مقاومت حرارتی 200-300 درجه سانتیگراد
  • مقاومت تلرانس دمایی 500 سیکل
  • فاقد تلورانس ابعاد
  • مقاومت یخبندان بین 50-70 درجه سانتیگراد زیر صفر
  • مقاومت خمشی حداقل بین 110-200 کیلوگرم
  • مقاومت فشاری بین 800-1200 کیلوگرم 
  • مقاوت در برابر باران های اسیدی
  • مقاومت سایشی 0/4 گرم بر سانتیمتر مربع
  • جذب آب کمتر از 3 درصد
  • فاقد تابیدگی +-1 میلیمتر
  • رنگ مقاوم در برابر نور خورشید
موزاییک پلیمری اجرا شده در پیاده رو
موزاییک پلیمری اجرا شده در پیاده رو

کاربرد موزاییک پلیمری

  • موزاییک پلیمری به دلیل خاصیت مقاومت داشتن در برابر اتفاقات طبیعی و عوامل محیطی برای پوشاندن سطح مکان هایی خارج از ساختمان و همچنین سنگ فرش هایی با طرح های متنوع و زیبا مورد استفاده می باشند . پس پیاده روها، حیاط ها، معابر پارک ها ، حیاط ها ، پله ها و… مکان هایی هستند که موزاییک سمنت پلاست برای پوشاندن کف آن ها استفاده می شود.
  • موزاییک بتنی پلیمری در مقابل یخ زدگی نیز مقاومت بالایی دارند ، از این رو در منطقه های سردسیر برای کفپوش های حیاط و سنگ فرش کردن آنها از این موزاییک استفاده می شود. این موزاییک نسبت به آب نفوذ ناپذیر است به برای همین در مقابل یخ زدگی و سرما دچار شکستگی نمی شود.
  • از موزاییک پلیمری به دلیل ضخامت کم و وزن کمتری که نسبت به انواع دیگر کفپوش بتنی دارند می توان برای پوشش پشت بام خانه ها نیز استفاده می شود. همچنین برای بخش بندی محوطه حیاط های بزرگ می شود از رنگها و طرح های جذاب کفپوش پلیمری استفاده کرد.

نصب واجرای موزاییک پلیمری

بهترین روش نصب موزاییک پلیمری (و سایر کفپوش های بتنی)

بهترین راه نصب و اجرای موزاییک پلیمری روش نصب کاشی، سرامیک و دیگر موزاییک های حیاطی است، یعنی نصب به روش ملات ماسه و سیمان به اضافه ی کمی چسب بتن که مراحل نصب دار زیر بیان شده است .

  • ابتدا یک لایه ملات نیمه خشک با نسبت سیمان به ماسه بالاتر(سیمان ۲۰-۲۵ درصد از کل) روی کف ریخته می شود. با این روش زیر سازی و شیب بندی محل نصب با تراکم کافی انجام خواهد شد.
  • قبل از گذاشتن موزاییک ها روی ملات دوغاب ریخته می شود.
  • موزاییک ها به مساحت یک متر مربع چیده می شوند.
  • با ضربه های  چکش پلاستیکی موزاییک ها تراز می شوند.
  • با ضربه چکش پلاستیکی دوغاب کلیه خلل فرج زیر محصول را پوشانده و مازاد دوغاب از بین درز به سطح کفپوش و موزاییک پلیمری می آید .
  • بعد از گذشت 30 دقیقه می توان دوغاب های اضافی را با یک پارچه و یا تکه ای گونی تمیز کرد .باید توجه کرد که تا 48 ساعت نباید بر روی سطح موزاییک ها راه رفت. اگر موزاییک در نما هم استفاده شود نباید زیاد به آن دست زد.
  • برای محکم کاری و بهتر نصب شدن موزاییک پلیمری می شود از چسب برای دوغاب ها استفاد کرد.

مزایای نصب موزاییک پلیمری به روش دوغاب

  •  سطح کفپوش های پلیمری کثیف نمی شود .
  • درز و طرح محصولات موزاییک پلیمری آنتیک پر نمی شود.
  • بدلیل پر شدن خلل و فرج زیر موزاییک، مقاومت خمشی و فشاری افزایش پیدا می کند.
  • چون زیر محصول دارای خلل و فرج نیست رطوبت به زیر محصول نفوذپیدا نمی کند .
  • بدلیل پر شدن خلل فرج زیر موزاییک ها، کفپوش در مقابل یخبندان دچار شکستگی و جداشدگی از زیر نمی شود.
  • نیاز به کف ساب نیست (در کفپوش پلیمری یا موزاییک ویبره معمولی امکان ساب وجود ندارد).
  • چسبندگی موزاییک با سطح زیر کارافزایش پیدا می کند.

 

موزاییک پلیمری اجرا شده در پیاده رو
موزاییک پلیمری اجرا شده در پیاده رو

ملاحظات موزاییک پلیمری

صرف نظر از اینکه ترکیب شیمیایی پلیمر مورد نظر چیست، چندین نوع کاربرد وجود دارد که می توانید در نظر بگیرید. از کاربرد محدود گرفته تا سیستم های محافظ عمیق، سبک کاربردی که انتخاب می کنید تا حد زیادی با توجه به نیازهای سازمان تعیین می شود. برخی از مواردی که باید در نظر گرفت، عبارت اند از:

  • مقاومت در برابر حرارت: کف پلیمر شما در معرض چه دمایی قرار دارد؟
  • سطح ترافیک: در این سطح کف پلیمری چقدر تردد پا یا وسیله نقلیه وجود دارد؟
  • کیفیت های زیبایی شناسی: آیا این موزاییک پلیمری برای مشتری ها لازم است که جذاب باشد؟
  • مقاومت باکتریایی: آیا آلودگی های فیزیکی یا شیمیایی وجود دارد که منجر به نگرانی های بهداشتی یا ایمنی شود؟
  • سطوح رطوبت: کف پلیمر چه مقدار رطوبت را باید تحمل کند؟
  • سطح ضربه و سایش: چه موادی وجود دارد که ممکن است منجر به آسیب یا سایش شود؟ آیا این مهم ترین نگرانی برای پروژه موزاییک پلیمر شماست؟
  • خسارت زمینه ای: آیا بستر آسیب دیده یا نیاز به تعمیر دارد؟

هنگامی که این فاکتورهای اصلی را بررسی کردید، ایده بهتری از نوع پوشش پلیمری که برای پروژه ساختمان خود نیاز دارید، خواهید یافت.


مقاله پیشنهادی: موزاییک چیست؟ معرفی انواع موزاییک


موزاییک پلیمری
موزاییک پلیمری

سبک های کاربرد موزاییک پلیمری

قبل از اینکه حتی پوشش های پلیمری مورد نیاز خود را در نظر بگیرید، درک انواع مختلف برنامه هایی که می توانید انتخاب کنید بسیار حیاتی است. اغلب، فرآیند استفاده به همان اندازه پوشش پلیمری مهم است؛ زیرا سبک های خاصی می توانند بستر آسیب دیده را کاهش دهند، گوشه هایی را که باکتری رشد می کنند از بین ببرند یا مواد زیرین را تقویت کنند.

پوشش های پلیمری

این ها اغلب پوشش های کف پلیمری هستند که در بالای یک لایه زیرین از لایه زیرین یا پوشش آغازگر نقاشی می شوند. این کفپوش ها برای کف هایی که به طور کلی در وضعیت مطلوبی قرار دارند خوب هستند؛ زیرا ممکن است برخی از نقایص را پنهان نکنند.

دوغاب های پلیمری

این ماده ای صمغی است که شامل نوعی پرکننده است. این ضخامت معمولا بین 1/16 تا 3/8 اینچ است و برای سطوحی که به عنصر ضد لغزش نیاز دارند خوب است. به اندازه برخی دیگر از گزینه های پایان کف پلیمری در برابر ضربه مقاوم نیست.

ملات پلیمری

در این گزینه کفپوش پلیمری، یک ماده رزینی با یکدانه ترکیب شده و توسط ماله با ضخامت بین 3/16 تا 3/8 اینچ اعمال می شود. این امر در پر کردن ناحیه آسیب دیده از بستر موثر است؛ اما می تواند سرمایه گذاری اولیه بیشتری نسبت به سایر پوشش های کف پلیمری داشته باشد.

سیمان پلیمری

در سیستم کفپوش پلیمری سیمان، پلیمری مانند یورتان با سیلیس و سیمان ترکیب شده و پیوند سیمانی بسیار محکمی ایجاد می کند. این مقاومت حرارتی، رطوبت و شیمیایی بی نظیر را فراهم می کند؛ اما گزینه های زیبایی کمتر وجود دارد.

سیستم های دیوار، کف و سقف پلیمری

در یک سیستم کفپوش، دیوار یا سقف پلیمری تمام عیار، نصب کننده حرفه ای از دوغاب، ملات یا سیمان برای ایجاد یک منطقه محصور بدون درز استفاده می کند. این محل ترک های باکتری را از بین می برد و برای مناطقی مانند دوش، اتاق تمیز و دفاتر دامپزشکی بسیار مناسب است.

موزاییک پلیمری
موزاییک پلیمری

مقاله پیشنهادی: روش های ساخت و تولید انواع موزاییک


انواع موزاییک پلیمری

هنگامی که شما در مورد اینکه می خواهید چه نوع برنامه ای را دنبال کنید، ایده بگیرید، باید نوع متریالی را که برای پروژه شما بهترین کار را دارد، ارزیابی کنید. از آن جا که هر پوشش کف پلیمری نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد، بهتر است قبل از تصمیم گیری نهایی، فواید هر یک از آن ها را درک کنید.

کفپوش پلیمری اپوکسی

اپوکسی یکی از گسترده ترین دامنه ها را برای پوشش کف پلیمری دارد. انعطاف پذیر، براق و به راحتی با رنگدانه مخلوط می شود. این ویژگی ها آن را به یکی از همه کاره ترین گزینه ها برای کف پلیمر تبدیل کرده است.

کفپوش پلیمری اپوکسی بتن

یکی از محبوب ترین انتخاب ها برای بتن، اپوکسی بتن است. اپوکسی بتن با ترکیب قدرت و انعطاف پذیری سیستمی را برای مقاومت در برابر ضربه بالا و نگهداری کم ایجاد می کند. اپوکسی بتن همچنین قادر است ترک های بتونی را برای کف صاف و محکم تر پر و “بهبود بخشد”.

کفپوش پلیمری اورتان

پوشش کف اورتان یا پلی اورتان، علاوه بر اینکه یکی از سنتی ترین محصولات کف پوش در بازار است، در برابر ضربه و خراش بسیار مقاوم است. این بسیار انعطاف پذیر است؛ بنابراین اغلب توسط دفاتر دامپزشکی، زندان ها و راهروها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین یکی از مقرون به صرفه ترین گزینه های کفپوش پلیمری موجود است.

متیل متاکریلات (MMA)

متیل متاکریلات (MMA) به دلیل توانایی در عملکرد خوب تحت فشار شدید حرارتی شناخته شده است. نه تنها بسیار انعطاف پذیر است که به آن امکان می دهد تا ساختار را در مناطقی که چرخه های حرارتی شدید وجود دارد حفظ کند، بلکه می تواند در مناطقی تا -20 درجه سانتیگراد نصب شود. همچنین بسیار سریع خشک می شود.

پوشش تقویت شده با  الیاف

پوشش های تقویت شده با الیاف اغلب برای پشتیبانی سازه هایی مانند مخازن آب و قطعات کشتی استفاده می شود. در این پوشش های پلیمری، یک رزین با فیبر تزریق می شود و یک ترکیب بسیار قوی و انعطاف پذیر است. همچنین بسیار مقاوم در برابر آب و سبک وزن است.

موزاییک پلیمری پیاده رو
موزاییک پلیمری

طرح های موزاییک پلیمری:

بهتر است بدانیم بر علاوه

بر موزاییک پلیمری محصولات گوناگونی و زیادی از جنس بتن پلیمری برای فضای های متنوع تولید می‌شود. همگی آنها دارای خصوصیات و ویژگی های موزاییک پلیمری را از لحاظ مقاومت، تنوع رنگ، ماندگاری، عدم نفوذ آب و از همه اصلی‌تر زیبایی هستند.

برخی محصولات از موزاییک های پلیمری شامل موارد زیر میشود :

  • جدول دور باغچه ای پلیمری : این جدول ها تمام محیط باغچه یا فضاهایی که نیاز به جدا شدن دارند را فرا می گیرند
  • دور درختی پلیمری : برای ایجاد فضایی اطراف درخت ها استفاده می شود که با توجه به ضد آب بودن برای این کار ایده آل به نظر می رسد.
  • سنگ پلیمری نما : از این نوع سنگ پلیمری یا سمنت پلاست به عنوان سنگ مصنوعی نمای ساختمان، نمای داخلی ساختمان، نماهای سنگی ساختمان، نمای حیاط ساختمان، نمای بیرونی و داخلی ویلا، سنگ دکوراتیو نما، سنگ آنتیک دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار میگیرد.
  • سنگ پله پلیمری : محصولی که برای پوشاندن پله ها استفاده می شود.
رنگ بندی مختلف موزاییک پلیمری
رنگ بندی مختلف موزاییک پلیمری

ابعاد موزاییک پلیمری:

موزاییک های پلیمری در ابعاد و سایز های مختلفی برای مکان ها مختلف تولید میشود:

  • موزاییک های پلیمری سایز ۶۰*۳۰ سانتیمتر
  • موزاییک های پلیمری سایز ۴۰*۴۰ سانتیمتر
  • موزاییک های پلیمری سایز ۴۵*۴۵ سانتیمتر
  • موزاییک های پلیمری سایز ۶۰*۴۰ سانتیمتر
  • موزاییک های پلیمری سایز بزرگ

و در رنگ های سفید، قرمز، طوسی، گلبهی، آبرنگی قرمز، ابرنگی مشکی و نسکافه ای تولید میشود.

ساخت موزاییک پلیمری

در ابتدا مواد اولیه مانند سیمان، ماسه، سنگ دانه، رنگدانه های شیمیایی، رزین،  سمنت پلاست و آب را درون یک مخلوط کن مخصوص با یکدیگر و تا وقتی ماده مخلوط شود این عمل را انجام می‌دهند. سپس این ماده خمیری را در قالب هایی گوناگون ار جنس های سیلیکون، پلیمر و لاستیک می‌باشد میریزند و بر روی نقاله میز ویبره انتقال می‌دهند. میز ویبره ماده خمیری را دون قالب ها میلرزاند تا جایی که حباب های هوا به طور کامل از درون مایه خمیری خارج شده و مواد به صورت همگن دربیاید. در طی این پروسه نقاله موزاییک های خام را به گرمخانه منتقل میکند تا کیورینگ شوند. پس از گذشت 24 ساعت موزاییک پلیمری اماده است. این را خوب است بدانید که در طی این فرایند بیست و چهار ساعته موزاییک ها به قدری محکم می‌شوند که میتوانید بلافاصله از آنها برای زیبایی محوطه ها استفاده کنید.

چیدمان مختلف موزاییک
چیدمان مختلف موزاییک

خرید موزاییک های بتنی

بر خلاف ساده به نظر رسیدن خرید کفپوش های پلیمری یا سمنت پلاست بسیار نیازمند دقت و توجه کافی می باشد. خرید از فروشنده های نامعتبر علاوه برای هزینه های اولیه، می‌تواند باعث به وجود آمدن هزینه های اضافی و ثانویه مانند جداشدگی یا شکستگی موزاییک های پلیمری شود. موزاییک پلیمری یا سمنت پلاست از مقاومت بالایی برخوردار است . پس با خرید از شرکت های معتبر و مجرب میتوانید از دوام بسیار بالای محصولات اطمینان خاطر داشته باشد، و در هزینه های اولیه نه تنها کاهش بلکه هزینه های ثانونیه نیز ایجاد نمی‌شود. درست است زیاد بودن رنگ و تنوع و ابعاد موزاییک های پلیمری ، یکی از بزرگترین نقاط قوت این محصول است اما انتخاب رنگ، طرح و ابعاد مناسب فضاهای شما کاری بسیار سخت است و نیازمند مشاوره بنابر این بهتر است برای انتخاب و زیبا سازی محوطه های خودتان از افراد تجربه دار در این زمینه مشاوره بگیرید.

امیدواریم پس از خواندن این مقاله، اطلاعات لازم برای انتخاب کفپوش مناسب را به دست آورده باشید. شما نیز میتوانید تجربه و یا اطلاعات خود را زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید.

موزاییک حیاط پلیمری
موزاییک حیاط پلیمری

نمای پلیمری ساختمان

برای اینکه تفاوت موزاییک پلیمری با دیگر کفپوش های بتنی را بدانیم اول باید از مواد تشکیل دهنده آن آگاه شویم. بتن از آب، سیمان پرتلند و افزودنی های بتن ساخته می‌‎‌شود و کفپوش بتنی بدون پلیمر (بتن معمولی) از ترکیب بتن و سنگدانه هایی که در رنگ و سایزهای مختلف تولید میشوند. وقتی آب و سیمان پرتلند با هم مخلوط می‌شوند واکنش شیمیایی رخ می دهند و طی این واکنش شیمیایی سنگدانه ها به هم می چسبند که نتیجه اش ساخت کفپوش بتنی است. اما کفپوش پلیمری (بتن پلیمری) یک تفاوت اصلی با کفپوش بتنی بدون پلیمر دارد و آن این است که در مراحل ساخت آن در کنار بتن از مواد پلیمری استفاده می شود و این مواد پلیمری طی فرآیندی به نام پلیمریزاسیون با ترکیب آب و سیمان واکنش نشان داده و باعث ایجاد تغییراتی در ساختار بتن می شوند. علاوه بر تمام شباهت های که میان بتن پلیمری با بتن معمولی وجود دارد، وقتی بتن پلیمری به طور کامل فرآیند کیورینگ خود را گذراند شبکه ای سخت از پلیمر ها را ایجاد می کند که این فرایند در ویژگی های ان نقش مثبت میزارد.موزاییک پلیمری در حالت اولیه نسبت به دیگر کفپوش های بتنی عمر کمتری دارد اما بهره وری از علوم و تکنولوژی های جدید مهندسی شیمی این مشکل را رفع نموده و کفپوش بتنی پلیمری را به یکی از محبوبترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی تبدیل کرده است و میتوان ر نمای ساختمان نیز از ان اسفاده نمود و باعث زیا سازی ساختمان شد.

موزاییک پلیمری به چه نام هایی مشهور است؟

این موزاییک در میان بین مردم عادی، تولیدکنندگان، ساختمان‌سازان و مهندسان به نام های متعددی مشهور و معروف است. برخی از این اسامی سنگ مصنوعی سمنت پلاست، بتن پلیمری، کفپوش پلیمری، کف پوش رزینی و … می‌باشد.
شنیدن هرکدام از این نام ها مصادف با همان موزاییک پلیمری است و تفاوتی نخواهد داشت.

راه‌های بندکشی کفپوش پلیمری

یکی از ویژگی‌های اصلی موزاییک پلیمری نصب راحت و بدون دردسر است. به چهار روش می‌توان بندکشی بین موزاییک پلیمری را انجام داد.

بندکشی کفپوش پلیمری با ملات:

در این نوع درز بندی، زمانی که زیرسازی با ملات نیمه‌خشک انجام شد، ملات دوغابی که به شکل رقیق آماده‌شده رو سطح زیرسازی قبلی ریخته شد و سپس موزاییک پلیمری روی تمام اینم موارد قرار می‌گیرد با ضربه‌ای که توسط پکش پلاستیکی به موزاییک وارد می‌شود اضافه دوغاب بین درزهای موزاییک قرار می‌گیرد.

اجرای موزاییک با ملات
اجرای موزاییک با ملات
بندکشی موزاییک پلیمری همراه با چمن

قبل از انجام بندکشی با چمن باید حتماً فاصله موزاییک ها باهم مشخص‌شده باشد. عموماً شیار بین دو موزاییک 1 تا 1.5 سانتی متر است و برای چمن‌های بلندتر باید این عمق را افزایش داد.
فاصله دو موزاییک از هم باید حداقل 5 سانتیمتر باشد. این فاصله را می‌توان بیشتر کرد اما کمتر از 5 سانتی‌متر زیبایی خوبی برای کف‌پوش شما نخواهد داشت.
سطحی که قرار است چمن روی ان قرار بگیرد را حتماً صاف کنید تا چسب چمن مصنوعی در تمام سطح پخش‌شده و کاملاً به چمن و سطح موردنظر بچسبد. توجه کنید که چمن شما باید حداقل 1 ساعت از سطح موزاییک بالاتر باشد. پس حتماً ارتفاع چمن را با عمق شیارها و ضخامت موزاییک چک کنید.

اجرا موزاییک پلیمری با چمن مصنوعی
اجرا موزاییک پلیمری با چمن مصنوعی
بندکشی موزاییک پلیمری با قلوه‌سنگ

در این نوع بندکشی با استفاده از قلوه‌سنگ‌های ریزودرشت، شیار بین موزاییک‌ها را پر می‌کنند.

سخن آخر

در مقاله حاضر سعی کردیم یک راهنمای سریع در زمینه انتخاب موزاییک پلیمری ارائه دهیم. از آن جا که این محصول از نظر ترکیب و قابلیت های محافظتی متفاوت از هم هستند، آگاهی از ویژگی ها و کاربردهای هر یک در گزینشی هوشمندانه برای ساختمان کمک می کند. با این همه اگر برای شناخت بهتر و صحیح موزاییک پلیمری نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و از خدمات مشاوره آن ها بهره ببرید.

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *