موزاییک کاری – انواع دوغاب و ملات و ضخامت ملات در اجرای موزاییک

موزاییک کاری | روش اجرای موزاییک

موزاییک کاری هنری

موزاییک کاری هنری دارای قدمت بسیار زیادی است و در تمامی شهرهای کویری به وضوح دیده می شود. و به همین جهت امروزه کارخانه های بسیار بزرگی برای ساخت موزاییک در منطقه های کویری یزد و سمنان در حال فعالیت می باشد. در زمان های قدیم و قبل از این که موزاییک به عنوان یک کفپوش باشد جهت زینت و زیبایی در سراها استفاده می شد, موزاییک کاری هنری در ایران سابقه ی بسیار زیادی دارد و در ابتدا افراد زیادی با موزاییک کاری هنری در اصفهان و یزد بروز پیدا کردند. یکی از اولین نمونه های موزاییک کاری هنری در تحقیق های باستانی در اطراف میبد کشف شد.

 موادی که در این موزاییک استفاده شده است تصور می شود که خرده ها و شکسته های کاشی ها و سفال ها می باشد که هنرمندان آن زمان به صورت ماهرانه بازیافت کرده و به شکل و قالب موزاییک در آورده اند. همین یافته ها در کاوش های باستانی موجب می شود تا نظریه های مبنی بر ظاهر شدن این صنعت در منطقه های کویری را تایید نماید. در همین راستا کارخانه ی موزاییک سازی میبد که انواع مختلف موزاییک ها را تولید می کند در نزدیکی های همین یافته های باستانی قرار گرفته است و این مورد نمایان گر سیر تداوم همین هنر از قدیم تا به امروزه می باشد.

قیمت موزاییک کاری با توجه به پیمانکار به عواملی دیگری نیز بستگی دارد، به عواملی مانند ریز یا درشت بودن موزاییک، متراژ، زمان، طرح موزاییک و مصالح استفاده شده بستگی دارد و تمام عوامل ذکر شده بر قیمت نهایی تأثیر می‌گذارد.


مقاله پیشنهادی: روش های تولید موزاییک


اجرا ملات و دوغاب موزاییک کاری

 ملات های ساختمانی را با دست و یا با مخلوط کن های مکانیکی می توان درست کرد و در صورتی که حجم کار زیاد باشد مخلوط کن های مکانیکی می توان گزینه ی مناسبی برای این کار باشد فقط این نکته بسیار مهم است که ملات تهیه شده باید بعد از ساخته شدن بلافاصله مصرف شوند. جهت تهیه ی ملات برای موزاییک کاری از انواع ملات های مختلفی با در نظر گرفتن زیر کاری محل موزاییک کاری استفاده می شود که به شرح زیر است:

  • ملات ماسه و آهک: با استفاده از شیره ی آهک و ماسه ی دانه ریز و مخلوط آن ها ملات ماسه و آهک ساخته می شود که بسیار مقاوم می باشد و از آن بهتر است برای زیر موزاییک استفاده شود چون مقاومت بالاتری نسبت به سایر ملات ها نداشته و در فرش موزاییک توصیه می شود کمتر استفاده شود.
  • ملات باتارد: این نوع ملات با ترکیب ماسه ی دانه ریز و شیره ی آهک و سیمان ساخته می شود.
  • ملات ماسه و سیمان: این نوع ملات نیز با مخلوط ماسه و سیمان ساخته می شود که بسیار مقاوم بوده و تحمل زیادی را دارد و در فرش کردن موزاییک ها بیشتر استفاده می شود چون استفاده از این ملات موجب می شود تا دوام موزاییک ها بیشتر شود.

نحوه ی اجرای موزاییک کاری به ترتیب به این صورت است, زیرسازی, دلیل گذاری, فرش موزاییک و در نهایت دوغاب ریزی. بعد از این که انجام مراحل زیر سازی و دلیل گذاری و فرش موزاییک به اتمام رسید بعد از گذشت 12 ساعت بر روی سطح موزاییک دوغاب ماسه سیمانی را می ریزند. دوغاب ماسه سیمانی را با مخلوط 4 پیمانه ماسه ی ریز دانه و یک پیمانه سیمان درست می کنند و بعد از ریختن آن بر روی سطح موزاییک به وسیله ی جارو زدن و یا با استفاده از تیغه ی پلاستیکی دوغاب های موجود در روی سطح را ما بین بندها و درزهای موزاییک هدایت می کنند تا پر شوند. به مقدار مساوی سیمان و خاک سنگ و گرد سنگ را به صورت خشک با هم ترکیب می کنند و بر روی دوغاب های بین درزها می پاشند و بعد با استفاده از یک پارچه آن را تمیز می کنند.


مقاله پیشنهادی: همه چیز در مورد موزاییک


روش اجرای موزاییک و کفپوش بتنی
اجرای موزاییک و کفپوش بتنی با ملات ماسه سیمان

نحوه بندکشی در موزائیک کاری

 بندکشی در موزاییک کاری علاوه بر این که جلوه ی زیبایی به کار می دهد موجب مقاومت آن و استحکام هرچه بیشترش می گردد. انجام دادن این کار برای افزایش طول عمر موزاییک و زیبایی بیشتر سطح رویه ی کار از اهمیت زیادی برخوردار می باشد, بند کشی در موزاییک کاری یکی از مراحل پایانی کار است که بایستی برای انجام این کار برخی نکاتی را رعایت کرد, این نکات عبارت است از:


لیست محصولات تولیدکنندگان موزاییک از سراسر کشور را در فروشگاه بای ناب ببینید…


  • بایستی اطمینان کافی را از هم ردیف بودن بندها و محکم بودن موزاییک ها داشته باشید
  • سطح رویه ی موزاییک ها باید عاری از هرگونه مواد و مصالح باقی مانده باشد
  • توسط یک فرچه ی زبر تمامی مواد موجود در لا به لای بندها را خالی کنید تا ملات بندکشی به صورت کامل ما بین این فضای تشکیل شده در بین دو موزاییک قرار بگیرد
  • بایستی برای انجام این کار تمامی وسایل لازم را در اختیار داشته باشید.
  • ملات بند کشی را با مقدار کافی از آب ترکیب کرده و برای بندکشی کردن موزاییک ها, آن مواد مخلوط را به شکل دوغاب در بیاورید
  • جهت تهیه ی ملات بندکشی موزاییک کاری از ترکیب سیمان خاکستری و یا سفید به اضافه ی پودر سنگ الک شده استفاده کنید چون پودر سنگ موجب می شود که استحکام بند بالا رفته و سیمان سفید هم موجب بالاتر رفتن چسبندگی بند می باشد. همین طور می توانید برای تهیه ی ملات بندکشی موزاییک کاری از مواد آماده ی بندکشی که در فروشگاه های مصالح فروشی موجود می باشد استفاده کنید.
  • با توجه به نوع محصول فاصله ی بندکشی متغیر می باشد

بعد از اتمام مراحل بندکشی باید برخی نکات را نیز بعد از آن رعایت کرد به این صورت که تا می توانید حداقل به مدت زمان 4 ساعت از فضای مورد نظر استفاده نکنید و هرگونه مواد و یا آب بر روی کار نریزید تا بندکشی به صورت کامل خشک شود. به هیچ عنوان از مواد اسیدی برای تمیز کاری استفاده نکنید. هر 5 سال یکبار برای استحکام بیشتر این بندکشی های موزاییک کاری را تمدید کنید.

اجرای موزاییک - بندکشی موزاییک
اجرای موزاییک – بندکشی موزاییک

ضخامت ملات زیر موزاییک در اجرای موزاییک

ضخامت ملات زیر موزاییک تقریبا باید 2 و نیم سانتی متر باشد. ولی بر اساس شرایط کاری این ضخامت می تواند تا نیم سانتی متر نیز تغییر پیدا کند. به عبارت دیگر می توان گفت که ضخامت ملات زیر موزاییک بستگی به کف تمام شده ی موزاییک ها از شیب موزاییک کاری و خط تراز دارد. و ملاتی که برای این کار استفاده می شود بایستی کم آب باشد.

انواع ملات برای موزاییک کاری

برای نصب موزاییک‌ها با توجه به نوع موزاییک و آب‌وهوای منطقه می‌توانید نوع ملات های مختلفی استفاده کرد. در ادامه چند نوع از ملات ها را اختصار بررسی می‌کنیم.

ملات ماسه و آهک

این ملات از ترکیب ماسه و شیره آهک به دست می آید. مقدار مصرفی آن در یک مترمکعب به‌اندازه 175 تا 200 کیلوگرم است. ملات ماسه و آهک یکی از مقاوم‌ترین ملات ها باری زیرسازی نصب موزاییک است.

ملات باتارد

از مخلوط کردن ماسه دانه‌ریز به همراه شیره آهک و سیمان تهیه می‌شود. برای هر مترمکعب تقریباً 150 کیلوگرم سیمان موردنیاز خواهد بود.

ملات ماسه و سیمان

با ترکیب کردن ماسه شسته و سیمان این ملات به دست می‌آید. مقاومت فوق‌العاده بالایی دارد به‌طوری‌که می‌توان به‌صورت کف‌پوش از آن استفاده کرد. بهترین نوع ملات برای کف‌پوش موزاییک است.

ملات ساروج

از ترکیب آهک و خاک رس ساخته می‌شود. در این ترکیب نسبت خاک رس به آهک 6 به 4 است. این ملات در برابر رطوبت و آب بسیار مقاوم است. در بیشتر مواقع برای آب‌انبارها و ساخت حوضچه‌ها کاربرد دارد.

زیرسازی موزاییک
زیرسازی موزاییک

اصول زیر سازی موزاییک در اجرای موزاییک

برای اجرا هر نوع موزاییک باید حتما زیرسازی مناسب و اصولی آن انجام شود. نمی‌توان به طور مستقیم موزاییک را بر روی سطح خاکی اجرا کرد.

نحوه زیر سازی موزاییک برای زمین خشک

  •  صاف کردن سطح زمین و متراكم كردن کف سازی
  • پهن کردن يك لايه از بتن با ترکیب 200 كيلوگرم سيمان در مترمكعب بتن به ضخامت 10 سانتی‌متر و متراكم (سطح بتن را با ماله کشی صاف و یک دست کنید)
  • اجراى پوشش نهايى به دو صورت بتنى و با استفاده از ملات ماسه سيمان موزاييك کاری سپس اجرای موزاییک کاری

طریقه زیر سازی موزاییک برای زمین نیمه خشک

  • ابتدا باید خاک نرم و رطوبت دار را از سطح اصلی جدا کرد، تراکم سطح اصلی باید حدود تا 85 تا 90 درصد باشد.
  • برای هم‌سطح سازی با استفاده از قلوه سنگ درشت (سنگ رودخانه‌ای) به ضخامت حداقل 25 سانتی‌متر یک لایه ایجاد کنید و با استفاده از شن و ماسه فضای خالی بین قلوه سنگ ها را پوشش دهید.
  •  سپس بتن با عيار 200 كيلوگرم سيمان در مترمكعب و به ضخامت 7 تا 10 سانتی‌متر را بر روی سطح ریخته و با استفاده از تخته ماله آن را صاف و یک دست کنید.
  • برای اجرای نهای نیاز به پوشش ملاتی از جنس ماسه و سيمان با عيار 350 كيلوگرم سيمان در مترمكعب دارید.
  • در نهایت کفپوش مد نظر خود را بر روی این زیرسازی قرار دهید.

نحوه زیر سازی موزاییک برای زمین مرطوب

در زمین های مرطوب استفاده از ترکیب قلوه سنگ و ماسه برای جلوگیری از نم و رطوبت کافی نمی‌باشد و باید علاوه بر این موارد از عایق های رطوبتی نیز استفاده شود.

  •  سطح خاک را باید تا رسیدن به تراکم 85-90 درصدی خاکبرداری کرد.
  •  پر کردن سطح خاک برداری شده با استفاده از قلوه سنگها به میزان 25 سانتی متر و پر کردن فضاهای خالی با استفاده از شن و ماسه.
  • بين آن‌ها (قلوه سنگ‌ها)، شن ريز روى تمام سطح ريخته می‌شود تا تقریباً يك سانتی‌متر روى قلوه سنگ‌ها را بپوشاند.
  • پهن کردن بتن با عیار 200 کیلوگرم سیمان در هر مترمکعب که ضخامت آن 7 الی 10 سانتی‌متر باشد. سطح بتن را با استفاده از ویبره و یا تخته ماله صاف کنید.
  • اجراى ملات ماسه و سيمان ليسه‌اى 1 با عيار 350 كيلوگرم سيمان در مترمكعب ملات به ضخامت حداقل يك سانتی‌متر جهت فراهم کردن بستری برای عايق كارى
  •  اجراى قير و گونى (قير گونى يك لايه- دو لايه قير و يك لايه گونى، قير و گونى يك لايه نام دارد) یا ایزوگام بر روى ملات ماسه و سيمان ليسه‌اى (از مخلوط كردن ماسه نرم و سيمان با عيار 300 تا 350 كيلوگرم در مترمكعب، ملات ماسه و سيمان ليسه‌اى به دست مى‌آيد)
  •  پهن كردن ملات ماسه و سيمان با عيار 350 كيلوگرم سيمان در مترمكعب ملات براى اجراى پوشش نهايى كف
  • در نهایت اجرا موزاییک به عنوان پوشش نهایی
موزاییک کاری در زمین خشک
موزاییک کاری در زمین خشک
این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *